Какво смятам да направя

Тед Круз (Рафаел Едуард Круз) е американски политик от Републиканската партия. Роден е през 1970 г. в Калгари, Канада, в семейството на кубински политически емигрант. Бакалавър на Принстънския и магистър по право на Харвардксия университет. През 2012 г. става първият сенатор от латиноамерикански произход, избран от Тексас. В момента е един от основните претенденти за кандидат-президент на Републиканската партия. Публикуваната тук реч е произнесена по време на Values Voter Summit за 2015 г., където Круз печели  вътрешния вот с 35 процента от гласовете, за трета поредна година.

Уау! Бог да благослови Values Voter Summit…  Обаче, трябва попитам, какви са тези неща? Телепромптър? Да не би Барак Обама да идва? Нека да кажа благодаря на моя приятел Джим Брайденстайн. Какъв невероятен, силен, борбен консерватор! Има един стар китайски израз, който казва: нека живееш в интересни времена. Това са интересни времена.

Вчера Папа Франциск беше във Вашингтон. Беше чудесно да го посрещнем там. Трябва да кажа, пресконференцията беше малко странна, защото всеки път, в който репортерите задаваха въпрос на Негово светейшество, Барак Обама отговаряше.

А днес президентът на Китай, президентът Си, е в града. Медии по целия свят предават за тази историческа среща между най-могъщия комунист на света и президента на Китай.

Колко от вас гледаха Републиканските дебати? Колко страхотно е това, че имаме такава армия от млади, харизматични, талантливи, принципни лидери, които пристъпват към водачеството на тази партия и на страната?

И какъв контраст… с демократите. Напълно съм сигурен, че първият дебат на Демократите ще се състои от Хилъри Клинтън и продавача в Chipotle[1]. Удивително е да гледаш как Демократите изместват дебатите си. Първо щеше да бъде през август. После щеше да бъде септември, после октомври, направо да го преместят за 2017-та! След няколко месеца можем да видим първият дебат да се проведе в Левънуърт. Нали знаете, щом могат да прожектират дъга върху Белия дом, може би могат да сложат и решетки на прозорците. И ще ви кажа, не е много известно, но демократите бяха планирали да имат по-ранен дебат. Проблемът е, че поканата за дебата беше изпратена на Хилъри по имейл…

За мен е истинска чест да бъда с толкова много приятели днес. Искам да кажа, че моят приятел Тони Пъркинс от Family research council[2] върши страхотна работа в тази страна. Искате да говорим за силен, принципен консерватор, който стряска всичко живо във Вашингтон, но трябва да ви кажа, че Тони далеч не плаши Вашингтон толкова, колкото мъжете и жените, събрани в тази бална зала. Искате ли да знаете колко много всеки един от вас ужасява Вашингтон? Вчера Джон Бейнър беше говорител на Камарата на представителите. После всички се намесвате и някак това се променя. Единствената ми молба е да го правите по-често. Тони, можем ли да го планираме ежеседмично? Веднъж в седмицата?

Слушайте, всеки от нас знае, че страната е в криза. Всички знаем, че това не е нормалното време в политиката. На път сме да банкрутираме децата и внуците си. Конституционните ни права са погазвани ежедневно от Вашингтон. Нашата Америка отстъпи от световното лидерство, което прави света много по-опасно място, но искам тази сутрин да дойда при вас с надежда, с кураж и убеждение – из цялата страна американският народ се събужда и днес ви казвам, помощта е на път.

Затова искам да помоля всеки тук да погледне напред, напред до януари 2017-та. Ако бъда избран за президент, нека ви кажа какво смятам да направя през първия си ден в офиса.

Първото нещо, което имам намерение да направя, е да анулирам всяко едно незаконно и противоконституционно изпълнително нареждане. Президентът ни казва, че той държи телефона и той държи химикалката. Ами, можеш да живееш, но можеш и да умреш заради нея. Моята химикалка си има и гума.

Но за жалост корупцията не се ограничава до Белия дом. Разпростряла се е до всяка агенция на федералното правителство. Второто нещо, което смятам да направя през първия си ден в офиса, е да инструктирам Министерството на правосъдието да започне разследване на Планираното родителство и тези ужасни видеа. Да преследва всяко криминално действие на тази организация. Администрацията на правосъдието трябва да бъде сляпа за партии или идеологии. Единствената лоялност на Министерството на правосъдието трябва да бъде към закона и Конституцията на Съединените американски щати.

Третото нещо, което възнамерявам да направя в първия си ден в офиса, е да инструктирам Министерството на правосъдието и Вътрешната данъчна служба[3], и всяка друга федерална агенция, че преследването на религиозната свобода приключва ДНЕС! … Това означава, че всеки мъж или жена на служба може да се покланя на Всемогъщия Бог, с цялото си сърце, разум и душа, и главнокомандващият няма нищо общо с това. Това означава, че Сестрите на бедните[4], които Папа Франциск посети тази седмица ще открият, че делото срещу тях е отменено.

Знаете ли, че Ким Дейвис е тук? Само преди няколко седмици имах възможността да посетя Ким в затвора в Кентъки. Ако преди шест месеца или година бях отишъл да кажа, че християнка ще бъде хвърлена в затвора, заключена, защото живее с вярата си, медиите щяха да ме сметнат за луд и да ме игнорират. Ето къде сме днес. Аз и Ким се прегърнахме, аз ѝ казах: „Ким, благодаря ти. Ти вдъхновяваш милиони из страната, стоейки зад вярата си.“

В книгата за Деянията на светите апостоли се казва, че когато Павел и Сила били в затвора, Бог пратил земетресение, което счупило и разтворило клетката им. Онова, което казах на Ким, е: „ти беше издигната в молитвите на вярващите из Америка и из целия свят. Може би си си мислила, че си сама в тази клетка, но не си разбрала колко населено е вътре“. И ще ви кажа простия отговор на Ким. Тя се усмихна, посочи нагоре и каза: „Слава на Бог“.

Четвъртото нещо, което смятам да направя в първия си ден в офиса, е да скъсам на парчета тази катастрофална ядрена сделка с Иран. Единствената голяма опасност за националната сигурност, която заплашва Америка, е тази от ядрен Иран. Трябва да ви кажа, нямам търпение да се изправя в дебат срещу Хилъри Клинтън и да дам да разбере на американския народ, че ако гласува за Хилъри, гласува за това Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Ако гласувате за мен, при никакви обстоятелства една нация, водена от аятолах, крещящ „Смърт за Америка“, няма да бъде оставена да се сдобие с ядрено оръжие. Ако този аятолах не разбира това, може да се наложи да го представим на седемдесетте и двете му девственици.

Петото нещо, което възнамерявам да направя в първия си ден в офиса, е да преместя Американското посолство в Израел в Йерусалим, вечната столица Йерусалим.

Това е ден първи! А има 365 дни в годината. Четиригодишен президентски мандат. Четири години във втори мандат. В края на осмата година балната зала ще бъде значително по-голяма. В края на осемте години ще има доста репортери, редактори на вестници и журналисти, които може да тръгнат на терапия.

В следващите дни ще отида в Конгреса и ще отменим всяка дума от Обамакеър. В следващите дни ще наредя на Федералното образователно министерство, което трябва да бъде отменено, че Common core приключва днес[5].

В следващите дни ще отдам чест на военните ни. Ще спазя обещанията, които сме дали на войниците и моряците си, на военновъздушните и военноморските сили, и ще защитим правото на мъжете и жените на служба да носят оръжие и да се защитават. Това означава, че следващия път, в който джихадист влезе в център за набиране на кадри ви Чатаноога, Тенеси, той ще посрещне края си от огнестрелните оръжия на дузини морски пехотинци.

В следващите дни, най-накрая, най-най-накрая ще осигурим границите и ще сложим край на градовете-убежища. Ще спрем незащитимата практика на освобождаване на агресивни криминално проявени и незаконни чужденци. Ще прокараме закона Кейт[6].

В следващите дни ще се заемем с Агенцията за защита на околната среда, EPA и Бюрото за финансова защита на потребителите, CFPB, и цялата азбучна супа от правителствени агенции, които задушават малкия бизнес и ще освободим процъфтяващ икономически растеж.

В следващите дни ще отида в Конгреса и ще прокараме фундаменталната данъчна реформа и ще прокараме обикновен плосък данък, така че всеки американец да може да издължи данъците си с пощенска картичка. И когато го направим, трябва да разпуснем Данъчната служба.

Някои може би си мислят: „за мен това има смисъл“. Това е здравият разум. Живей със средствата си. Не банкрутирай децата и внуците си. Следвай Конституцията. Но можем ли да го направим? Може ли да бъде направено? Светото писание ни казва, че няма нищо ново под слънцето. Аз смятам, че това, което виждаме днес, е много подобно на късните 1970. Същите провалени икономически политики. Същата мизерия, стагнация и затруднения. Същата некадърна и наивна външна политика. Всъщност, абсолютно същите държави – Русия и Иран – открито се смеят и се подиграват на президента на Съединените щати. Защо тази аналогия ми навява толкова надежда и оптимизъм? Защото знаем как свърши тази история.

Из цялата страна милиони мъже и жени се вдигнаха и се случи Революцията Рейгън. Това не дойде от Вашингтон. Вашингтон презираше Роналд Рейгън. Между другото, ако видите кандидат, когото Вашингтон подкрепя, бягайте и се крийте. Това преобърна страната и съм тук за да ви кажа, че същото се случва отново.

Из цялата страна милиони мъже и жени се събуждат. Знаете ли, откакто започна кампанията, от 17 републикански кандидати, знаете ли чия кампания събра най много пари? НИЕ го направихме. До днешна дата, имаме над 300 000 дарения. Хора из цялата страна посещават TedCruz.org.

Хората се събуждат. Нека ви кажа какво иска Вашингтон. Вашингтон иска да ни раздели. Вашингтон иска консерваторите разделени: група от евангелисти тук, група консерватори там, малко либертарианци тук, няколко от Чаеното парти там. Ето как ако сме разделени, се установява среден кандидат и повежда с 23 процента от вота, краде номинацията и после губи от Хилъри Клинтън в основните избори. Познавате това, гледали сме вече този филм.

Не ме интересува това да гледам Роки 19. Имаме проста задача пред себе си. Ако консерваторите се обединят, печелим. Тук съм да помоля всеки един от вас да се държи. Да застане зад вярата си, зад принципите си. Да застанем заедно. Как ще обърнем тази страна? Точно както през 1980-та, ще се вдигнем като Ние, народът, и ще кажем: „ние ще защитаваме тази последна, най-добра надежда за човечеството, този греещ град на хълма, това са Съединените американски щати!“

Благодаря ви и Бог да ви благослови!

 

Превод от английски: Асения Димитрова

 

 

[1] Chipotle е верига магазини за бързо хранене в САЩ, където през май Хилъри Клинтън е била видяна да поръчва по време на кандидат-президентската си обиколка из страната.

[2]  Family research councilСъвет за семейни изследвания.

[3] Вътрешна данъчна службаInternal Revenue Service.

[4] The Little Sister of the Poor.

[5] Common core standards state initiative в американското образование.

[6] На името на Кейт Стейнл, застреляна от нелегално пребиваващ чужденец в Сан Франциско. Mat Ford „The trouble with Kate’s law “, The Atlantic, http://www.theatlantic.com/politics/archive/2015/09/kates-law-mandatory-sentencing/403990/ електронен ресурс, посетен на 1.18.2016.